Vadászok a gyermekekért

Jun 20, 2024

Tegnap délelőtt a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága egészségügyi felszereléssel ajándékozta meg a kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház gyermekgyógyászati osztályát. Az ünnepélyes átadáson többek között jelen volt prof. dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár, a vadász társaság igazgatóbizottságának tagja, Marko Martinović, az egészségház igazgatója és Németh Gyula, a VMVT tagja.

A Vajdasági Magyar Vadászok Társasága 2021-ben alakult, elsődlegesen azzal a céllal, hogy jótékonysági vadászatokat szervezzenek, számolt be lapunknak Brindza Lajos, a társaság elnöke.

– Ez a vadászat magyarországi példa alapján lett megszervezve, hiszen ott már 10 éve minden december 27-én szerveznek jótékonysági vadászatokat, szinte az összes vármegyében. Nekünk az volt a célunk, hogy ezt áthozzuk Vajdaságba, és a donációból összegyűlt pénzből különböző egészségházak, kórházak gyermekosztályainak vásároljunk eszközöket. Idáig 4 vadászatot szerveztünk meg, és összesen 4 millió dinár gyűlt össze. A tavalyi vadászaton 900 ezer dinárt gyűjtöttünk össze, ezt a kishegyesi és a topolyai egészségház között osztottuk el. A topolyai egészségház egy csecsemőknek szánt hallásvizsgáló készüléket kapott, a kishegyesi pedig több eszközt igényelt – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy céljuk, hogy Vajdaság területén minél több település kapjon ilyen jellegű adományt. Brindza végezetül arról is szólt, hogy a jótékonysági vadászatot nemcsak vadászok támogatják, hanem külsős emberek is. Ők nem vesznek részt a vadászaton, hanem csak befizetik a részvétel díját.

A vadásztársaság donációja igen jelentős, főként az olyan kisebb településeknek, mint Kishegyes, mondta el prof. dr. Vickó Ferenc.

– Az egészségházak nehezen jutnak efféle beruházásokhoz, ami nem nagy beruházás, viszont a mindennapi élet minőségét – az orvos és a betegek számára is – sokban tudja javítani. Az a fontos számunkra, hogy a hétköznapi emberek problémáit meg tudjuk oldani, helyi alapon. Elsősorban a gyermekrendelőket vettük célba, az ő megsegítésükre fordítjuk ezeket a donációkat. Konzultáltunk az egészségház igazgatójával és az orvosokkal, és azokat az eszközöket vásároltuk meg nekik, amelyekre a mindennapokban nagy szükségük van – nyilatkozta az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy a donáció több szempontból is javítja az egészségügyi szolgáltatás minőségét.

Nagy szüksége volt a gyermekosztálynak erre a támogatásra, tudtuk meg dr. Kósa Beátától, a kishegyesi egészségház gyermekgyógyászától.

– Az utóbbi időben a gyermekosztály, sajnos, nem sok mindent kapott, ezért vagyunk különösen hálásak a vadásztársaságnak, amelytől egy szép összegben kaptunk egészségügyi műszereket. Többek között digitális mérleget magasságmérővel, digitális babamérleget hosszmérővel, vérnyomásmérőt különböző korosztályú gyerekeknek, lázmérőket, inhalátort, véroxigénszint-mérőt, fülnézőt és sztetoszkópot – mondta el Kósa, majd hozzáfűzte, hogy minden adománynak nagyon örülnek, mert már hosszabb ideje nem történt komolyabb beruházás a gyermekosztályon.

Juhász Attila, a VMVT titkára, aki maga is kishegyesi, nagyon fontosnak tartja, hogy a szenvedélyüknek köszönhetően segíteni is tudnak.

– A vadászat hobbinak indult, 5 évesen édesapámmal kezdtem és most már egyre komolyabban, mondhatni profi szinten űzöm. Külön öröm számomra, hogy a vadászatnak, a vadásztársaságnak köszönhetően szülőfalumnak, egészségházunknak tudtuk adományozni ezeket a szükséges felszereléseket – fogalmazott Juhász.