Százötven őzbaktrófea a topolyai mustrán

Jun 20, 2024

Őzbaktrófea Mustrát és Vadászfesztivált tartottak Topolyán. Az eseményen 150 kiállított trófeát tekinthettek meg az érdeklődők, de volt kirakodóvásár és főzőverseny is. Az rendezvényt a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága szervezte.

Az Őzbaktrófea Mustra a Kárpát-medencei Vadászkürtösök vadászüdvözléssel nyitották meg. Az eseményt színesítette az a 150 őzbaktrófea is, amit 10 vadászegyesület hozott el. A három legkülönlegesebb elismerésben részesült.

Brindza Lajos, elnök, Vajdasági Magyar Vadászok Társasága: „Mi szeretnénk ezzel megmutatni, hogy itt, Vajdaságban a legkiemelkedőbb nagyvadunk az őzbak. Ezzel kellene a legkülönlegesebb módon gazdálkodni, nagyon fontos számunkra, hogy megismertessük a társaságokon belül is egy kicsit, egy egészséges konkurenciát hozzunk létre, hogy minél jobban gazdálkodjunk, hogy minél szebb őzbakokat, trófeákat tudjunk kiállítani.”

Az arra járók orrát már messziről megcsapták a finom illatok, a legtöbb helyen szarvas főtt a bográcsokban. Több mint 25 csapat nevezett a főzőversenyre, és mindenki a maga szájíze szerint készítette el a finomságokat, amit minimum 4-5 órán keresztül kellett főzni, attól függően, hogy milyen idős volt a vad.

Dognár Gábor, a főzőverseny résztvevője: „Elég nagy a Pannónia Vadásztársaság, olyan 40-50 személyre főzünk. A kapott 4 kiló gímszarvashúshoz még hozzátettünk 13 kiló őzhúst. Próbálunk a legjobbak lenni, igyekszünk, hogy a legjobbat főzzük. Titkos főszerek nincsenek, a klasszikus só, bors, borókabogyó, őrölt köménymag és szagos bors.”

A vasárnapi rendezvényen interaktív, preparált vadkiállítás is volt, ahol a vadállatok iránt érdeklődők számos élményben részesülhettek. Például testközelből láthattak egyebek mellett farkast, szarvast, fácánt, őzet, medvét, antilopot, vízilovat, de egy 3,5 méter hosszú nílusi krokodilt is.

Vladušić Németh Valentina, preparátor: „Ezek már mind modern technológiával készültek, már nem szalmát vagy formalint használnak, hanem olyan vegyszereket, amelyek direkt erre vannak. A modern technológia, a vegyszeripar kifejlesztette és általában poliuretán hab van bennük. Ez egy kétkomponenses poliuretán hab, ami megdagad, és ki lehet önteni ezt a formát méretre, formára, ahogy éppen tetszik a megrendelőnek.”

 

A bajsai Kókity Attila és Mamuzsity Mihály íjkészítő mesterek jóvoltából jurtát, valamint ősmagyar öltözeteket is megcsodálhattak az érdeklődők. A gyerekeknek íjászbemutatóval készültek, a mesterek több mint 10 éve készítik a tárgyakat. Egy igazi magyar íj elkészítése nem egyszerű feladat, és akár fél évet is igénybe vehet.

Mamuzsity Mihály, íjkészítő, Bajsa: „Mi ezeket az íjakat készítjük, ahogy ezer évvel ezelőtt készültek, tiszta természetes anyagokból. Kókity Attilával és a Szukula Istvánnal, Szerbiában ilyet nem csinál senki, tiszta természetes anyagokból. Sőt, már három első helyet elhoztunk, mert ez Magyarországon hungarikum. Minden évben megválasztják az év magyar íját, és ott is megmutattuk, hogy tudunk ilyet készíteni. Van egy famag, arra megy rá a szaru, a felső része pedig az állati inak, bőrenyvel ragasztva. Egy ilyen íj fél év, a száradási folyamata tulajdonképpen.”

Kirakodóvásár keretében a chiliszószokon, sajtokon, pálinkákon, borokon át a vadászeszközökig számos érdekesség volt látható a második alkalommal megtartott topolyai Őzbaktrófea Mustrán.

 

Kirakodóvásár keretében a chiliszószokon, sajtokon, pálinkákon, borokon át a vadászeszközökig számos érdekesség volt látható a második alkalommal megtartott topolyai Őzbaktrófea Mustrán.