I. Őzbak trófea mustra és vadászfesztivál Topolyán

May 29, 2023

Több mint húsz főzőcsapat részvételével és 111 kiállított trófeával értékteremtő és hagyományőrző céllal rendezték meg Topolyán az I. Őzbak Trófea Mustrát és Vadászfesztivált a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága szervezésében.

Az esős idő ellenére sokan összejöttek a topolyai vadászfesztiválon, hiszen az eső és a mostoha körülmények sem tudják a vadászokat elriasztani. Ők bármilyen időjárási viszontagságok közepette megállják a helyüket.

Jugoszláviai magyar vadász

A főzőverseny volt az első műsorszáma a Vadászfesztiválnak, a versenyzők négy kiló szarvashúst kaptak, ebből kellett minél ízletesebb pörköltet főzni. A csapatok már kora reggel készen álltak arra, hogy tüzet gyújtsanak, és megfőzzék szarvaspörköltjeiket.

Jugoszláviai magyar vadász

Az eseménynek a topolyai Brindza Borászat és a Capriolo étterem adott otthont. A barátkozás, az együttlét, a közös ebéd az, amely a több mint húsz vadászfőzőcsapatot összehozta a rendezvényen.

Milutinovity Attila, oromi vadászelnök, Kapitány-rét Vadászegyesület, Magyarkanizsa:

„ Kellenek fűszerek, borókabogyó, akkor paprika, só, bors, paradicsom, meg ilyen apróságok.”

– A szarvas húsának milyen az íze?

„Szerintem a vadak közül az egyik legjobb, én nagyon szeretem. Nem annyira száraz, mint az őzhús, a húsa sokkal szárazabb, mint a szarvasnak, jellegzetes íze van.”

Jugoszláviai magyar vadász

Rácz Lajos, a zsűri elnöke szerint egyszerű a szarvaspörkölt elkészítése.

„Semmi mást nem kell beletenni, csak azt, amit otthon ezek az emberek a családtól megtanultak. Só, bors, netán köménymag, paprika, fokhagyma. A pálinka, bor, sör, az a főzőemberekbe. Finom legyen, mert ők nem profi szakácsok, ők egyszerű hétköznapi emberek, akik most örömmel kijöttek, attól függetlenül, hogy ilyen időnk van.”

Jugoszláviai magyar vadász

Igazán látványos volt a preparált vadak kiállítása.

Vladušić Németh Valentina, preparátor:

Van itt medve, pézsmatulok, vaddisznó, borz, illetve a nyaktrófeák közül zerge és muflon. Ezenkívül az óbecsei múzeum volt olyan szíves, és kölcsönadott nekünk egy nagyobb magángyűjteményből, egy régi magángyűjteményből pár példányt, elsősorban madarakat, néhány védett, igen ritka madárfajt is láthatunk.”

A rendezvény célja a vajdasági vadásztársadalom összekovácsolása volt. A vadászok nemcsak vadásznak, hanem hagyományainkat őrzik, és feladatuk a vadak tiszteletben tartása is, mondta Brindza Lajos. A Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke hozzátette, az Őzbak Trófea Mustrát szeretnék ezentúl minden évben megrendezni.

Jugoszláviai magyar vadász

Brindza Lajos, Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke:

„Ezek a trófeák Vajdaság területéről érkeztek, Bánátból, Bácskából. 111 trófea érkezett be, itt olyan trófeákat vállaltunk be, amelyek már egyébként is valamilyen módon kiemelkedőek. Azon belül is a trófeákat három csoportra osztjuk, vannak aranyérmesek, ezüst- és bronzérmesek. Van, amelyek nem érik el az érmeket, de valamilyen szempontól különlegesek vagy egyediek, és ezek a trófeák vannak itt bemutatva. A 111 trófeából ki kellett választanunk a három legerősebbet.”

A mustra abszolút győztese a magyarkanizsai Kapitány-rét Vadászegyesületből érkezett. A vadászidény április 15-én indul, így a jövőben minden év május közepe táján a tervek szerint megrendezik majd a topolyai Vadászfesztivált. Sokan voltak kíváncsiak a X. századi magyar íjakra, amiket a korabeli vadászok és harcosok is használtak. A kedvezőtlen időjárás miatt most több kísérőprogram elmaradt, ezeket várhatóan jövőre már megtartják.

Forrás: Topreport.rs